GOVERNMENT OF ODISHA
DEPARTMENT OF WATER RESOURCES
P—
No.lIM-06/2021 / (,?-"7'0 /Z! WR, dated. |5 10.102).
From
Smt. Manasi Dash, OFS (SAG),
FA-cum-Additional Secretary to Government.

To
The Engineer-in-Chief, Procurement,
Qdisha, Bhubaneswar.

Sub: Clarification regarding Price escalation for works agreement drawn
before 07.07.2012 and approval of deviation of works mora than 5% to
10% from the original agreement for P1 conlracts.

Ref:  Your office letter n0.29284 and 29233 dt.15.11.2021.

Sir,

In inviting a reference to the subject cited above , | am directed to say that the
issues regarding price escalation claims for works agreement drawn before
07.07.2012 and approval of deviation of works more than 5% to 10% from the
original agreement for P1 contracts as sought for in your letters under
reference were taken up with the Works Department which have been clarified as
follows.

Sl Clarification sought

No. for Views of Works Department

: Clarification on + In respect of escalation claims prior to

escalation claims prior 07.07.2012, the issues may be decided
to 07.07.2012 and copy taking into account the directions of Hon'ble
of circular in force. Court, if any by the Administrative

Department concerned on case-to-case
basis based on prevailing circulars in force
and after due diligence of the claims. The
clause in the agreement executed prior to
07.07.2012 has to be verified and
accordingly the claim shall be disposed of.

« Tha relevant circular in force at that point of
time was Waorks Department circular
bearing No.Codes-8/06-5608/\W  dated
03.04.2007. This circular was in force up to
06.07.2012.




i | Clarification on the « Para 355 (v) (Percentage Rate Contract)
oower of C.E with E)f ‘C)Fi’Wl? Code, Vr.).lume—l inter-alia .

espexhiczsannlisn -‘:,‘II‘«I.SH[jIB.a ..... the quantily mentioned can

) ' be increased or reduced to the extent of

fapproval of deviation in 10% for individual items subject to a

P1 Contract, whether it maximum of §% over the estimated cost. If

it exceeds the limit stated above, prior

is 5% ar 10%. Further,
approval  of  competent authority s

the power of E.E, S.E,

Addl. Chief Engineer & rj1a|1datIC|Ly before making any payment.....

Administrative « Para 6.3.19 of OPWD Code, Volume-
SHENG | states that "deviation statement, where

Department. necessary, should be submitted to the

cornpetant authority for approval. (see para

3.2.4 below)

“ara 3.2.4 (Note-ll) states inter-alia "In

casas where the total value of contract

increases  due to deviation and in
consequence thereof, the amount of A/A is

likely to exceed the prescribed limit of 10%,

approval to the deviation statement can be

accorded by the authority competent to
accept the tender after the Revised A/A is
obtained.

« In view of the above, in case of Percentage
Rate Contract, the competent authority to
approve deviation up to 5% over the
estimated cost shall be the “"tender
accapting authority". I it exceeds the limit of
5%, pricr approval of competent authority is
mandatory. It implies, in case the tender is
accapted by the Chief Engineer, in such
case, the Chief Engineer is empowered to
approve deviation up to the limit of 5% of
the estimated cost of the work. When it
exceeds 5% of the estimated cost of the
worl,, the competent authority will be
Administrative Department concerned being
tha next higher authority to the Chief

Engineer,

This is for your information and necessary follow up action.

Yours faithfully,
)
\N/' t ()D"V/
FA-cum-Additional SecretahL/‘l&‘Government

Dated. |87 10 202 2 .

Memo No. ()? Jolv™ WR,
Copy forwarded to all the CEs / CE & BMs / CCEs of Department of WaterV

Resources for information and necessary action. ) (U") v
o Sehbr
FA-cum-Additional Secretary to Government




